ШИЦУ

ШИЦУ
FCI №
208
Произход
Тибет
Синоними
Shih-Tzu, Chrysanthemum Dog
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст до 26,5 см 20–28 см до 26,7 см
идеално 23–27 см
тегло 4,5–8 кг 4–7,2 кг идеално 4,5–7,3 кг
История
Свободният превод на шицу означава "лъвско куче" и е свързан с легендата, че Буда бил съпровождан от две малки кученца, които при опасност се превръщали в огромни лъвове. Другото име на породата – куче хризантема, произлиза от дългата козина, растяща по лицето във всички посоки и придаваща му формата на това цвете.
Според една легенда първите сведения за това куче датират от 624 г., когато по време на династията Танг Кю Тай, цар на Викур, подарил на китайския двор двойка кученца, за които казал, че идват от Фу Лин (Византийската империя).
Според друга теория те са попаднали в Китай от Тибет и затова има много картини в Императорската книга за кучета.
Първият стандарт е създаден през 1938 г. с помощта на мадам De Breuil руска бегълка. Отначало породата била класифицирана като апсо и по-късно било решено, че ласа апсо и шицу са отделни породи.
Общ вид
Малко компактно куче, здраво и жизнерадостно. Винаги бдително, с високо вдигната глава и завита на гърба разкошна опашка.
Тип поведение

Весело, любвеобилно и привързано към стопанина си куче.

Цвят

Допускат се всякакви цветове.

Космена покривка

Козината е дълга, гъста, с добре развит подкосъм. Предпочита се космите да са прави, но се допускат и леко вълнисти.

Глава

Кръгла, широка и пропорционална на тялото, без да изглежда нито голяма, нито малка. Черепът е заоблен, с добре изразен стоп. Муцуната е къса, квадратна, с идеална дължина от стопа до върха на носа не повече от 2,5 см. Носната гъба е широка, кръгла, с добре отворени ноздри. Челюстите са широки и закръглени. Зъбите и езикът не трябва да се виждат, когато устата е затворена.

Уши

Дълги, поставени малко по-надолу от върха на черепа, богато окосмени.

Очи

Големи и кръгли, без да са изпъкнали, широко поставени.

Зъби

Захапката е обратна (презахапка). Зъбите са с характерна подредба „като разпръснати оризови зърна“. Липсващ зъб или недобре подредени зъби се срещат по-често при тези кучета и затова не се санкционират много строго.

Шия

Здрава и мускулеста, пропорционална на дължината и височината на кучето.

Гърди

Широки и дълбоки, но не бъчвообразни. Понякога гърдите могат да стигнат под нивото на лактите.

Горна линия

Права.

Предни крайници

Добре заъглени, с прибрани към тялото лакти. Подрамената са здрави и мускулести. Метакарпусите са здрави, отвесно поставени.

Задни крайници

Добре заъглени съобразно с предните крайници. Бедрата са мускулести, със силни кости. С добре развити скакателни стави и отвесно поставени метатарзуси.

Лапи

Кръгли, сравнително широки, добре окосмени, което ги прави да изглеждат по-големи.

Опашка

Високо поставена и добре навита върху гърба. Покрита с пищна дълга козина.