ШИПЕРКЕ

FCI №
83
Произход
Белгия
Синоними
Schipperke, Little Skipper
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 28–33 см
25,5–28 см
тегло два типа 5,4–7,3 кг
от 3 до 5 кг
от 5 до 8 кг
История
Независимо от очевидната прилика шиперке не произхожда директно от шпицовете. Смята се, че е разклонение на старите белгийски овчарки, по-точно на породата Leauvenaar, която до средата на ХIХ в. изпълнявала съвестно службата си в областта Лувейн и от която били създадени шиперке и грюнендал. Смята се, че този тип се е оформил твърде рано и още през 1690 г. в Брюксел била проведена изложба на такива кучета. Първият клуб е основан през 1888 г. и породата получила сегашното си име, което на фламандски значи "малък капитан". За него тя е задължена на Renssens, който бил собственик на линия за превоз между Брюксел и Антверпен и използвал шиперке като пазачи на своите баржи. Според друга версия името идва от фламандската дума scheperke, което значи "малка овчарка".
Съществува интересна легенда за късите опашки на тези кучета, според която през 1609 г. един обущар, за да предотврати повторната кражба на кучето си, решил да го бележи и му отрязал опашката, което било възприето и от други стопани. Истината е, че и преди това сред този тип кучета се раждали определен процент животни без опашки и причината за това е от генетично естество.
Особено повлияла върху популярността на шиперке кралицата на Белгия Мария Хенриета, купувайки си през 1885 г. куче от тази порода.
Общ вид
Това е пъргаво, малко, черно безопашато куче с лисиче лице.