ШАРПЕЙ

FCI №
309
Произход
Хонконг/Китай
Синоними
Shar Pei, Chinese Fighting Dog
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 40–51 см 46–51 см 46–51 см
тегло около 20 кг 18,1–24,9 кг
История
Тази уникална порода произхожда от района около малкото село Тай Ли в китайската провинция Квантун. Почти 2000 години тези кучета се отглеждат в Южен Китай, като се смята, че статуите от времето на династията Хан (200 г. пр. Хр.) изобразяват техните предци. Информация за породата е открита и в един китайски ръкопис от ХIII в., в който се описват кучета с набръчкана кожа и характеристики, твърде подобни на съвременния шарпей. В буквален превод името на породата означава "пясъчна кожа", което може да се тълкува в по-широк смисъл като "твърда, пясъчна козина" или "козина шкурка", и е свързано с присъщата само на тази порода структура на кожата и козината.
Векове наред това куче се е развъждало като универсален помощник: за лов, за охрана на дома и дори като източник на месо. Често е било използвано и в популярните боеве между кучета. След комунистическата революция в Китай шарпей, както и кучетата въобще, са застрашени от изчезване. Породата е запазена в Хонконг и Тайван и оттам започва триумфалното є шествие по света.
Общ вид
Активно и компактно куче със среден ръст и квадратен формат. Уникалния си вид дължи на късата твърда козина, силно нагънатата кожа, покриваща главата и тялото, малките клепнали напред уши и "хипопотамската" муцуна.