ЧИУàУА

Произход
Мексико
Синоними
Chihuahua, Chihuahueno – de pelo corto
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 16–20 см
тегло 0,9–3,5 кг не повече не повече
от 2,7 кг от 2,7 кг
предпочита се
1–1,8 кг
История
Това е една от най-дребните породи кучета в кучешкото царство и носи името на мексиканския щат Чиуàуа. Около произхода и формирането на тези кучета продължават да се водят спорове. Някои смятат, че породата има южноамерикански произход и сочат като доказателство, че кучета с подобен вид и размери отглеждали ацтеките, както и толтеките, които още през IХ в. отглеждали подобни "джуджета" и ги наричали течичи.
Други твърдят, че и тук не е минало без участието на китайците, известни с пристрастието си към миниатюризация и имащи богат опит в придаването на джуджевидни форми на кучета, риби и дървета.
Победоносното шествие на чиуауа започва през 1895 г. в Мексико Сити и много скоро първите кучета влизат в САЩ. През 1904 г. Американският кенел клуб регистрира официално първото чиуауа с име Миджет. Днес се смята, че съвременната популация е изградена от кучета с американски произход.
Общ вид
Това е едно от най-малките кучета. Черепът е с ябълковидна форма, с плоски скули и къса заострена муцуна. Ушите са големи и прави. В спокойно състояние се държат под ъгъл около 45° към линията на черепа. Тялото е компактно и малко по-дълго, отколкото високо. Шията има лек арковиден профил. Гърдите са дълбоки, с добре извити ребра. Предните крайници са прави, със сухи и здрави кости. Задните крайници са мускулести, с умерено изразени ъгли. Лапите са малки и компактни. Козината е къса, мека и гладка, с добре развит подкосъм. Оцветяването е разнообразно – монохромно, петнисто и шарено.