ЧИНУК

Произход
САЩ
Синоними
Chinook
Размери и тегло
ръст 53–66 см тегло 29–40 кг
История
Тази слабо известна порода впрегатни кучета дължи името си на кучето Чинук, родено през 1917 г. във фермата на Артър Уолдън от Ню Хемпшир. Чинук е едно от трите жълто-кафяви кученца, чиято майка Ниндо била дъщеря на кучето водач Поларис от експедицията на адмирал Пири, а бащата Ким бил голям кафеникав мелез, подобен на санбернар. Когато пораснал, Чинук демонстрирал не само чудесни качества като впрегатно куче, но и особена любов към децата. Той бил кръстосан с немски и белгийски овчарки – работен тип, и с канадски ескимоски кучета. Така била поставена основата на новата порода.
Независимо от забележителните работни качества и темперамент породата е слабо популярна и през 1988 г. беше включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-рядката порода на света.
Общ вид
Средно голямо, но много силно и издръжливо куче. Главата е пропорционална на тялото, с умерено широк череп и леко заострена муцуна. Очите са с бадемовидна форма, дълбоко поставени. Ушите са сравнително високо поставени, прави или полуправи. Шията е добре развита, мускулеста и здрава. Гръдният кош е дълбок, умерено широк и дълъг. Гърбът е прав, широк и мускулест. Поясницата е здрава и леко изпъкнала. Опашката е сравнително високо поставена. Предните крайници са прави, със здрави кости и добре развити мускули. Метакарпусите са широки и леко наклонени. Задните крайници са с дълги бедра и подбедра, с добре развити мускули. Ставните ъгли са умерено изразени. Метатарзусите са къси и почти отвесни. Козината е къса или средно дълга, гладка, с добре развит подкосъм. Оцветяването е златистожълто-кафяво.