ЧЕРЕН ТЕРИЕР

FCI №
327
Произход
Русия
Синоними
черный терьер, Tchiorny Terrier, Black (Russian) Terrier, Russischer Terrier, Schwarzer Terrier, Terrier noir (russe)
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 66–72 см 64–70 см
тегло около 40 кг
История
Тази порода е създадена в развъдника "Червена звезда" край Москва чрез използването на сложно възпроизводително кръстосване на известни, добре съчетаващи се и взаимно допълващи се породи.
Първоначалната работа се е водила по две направления:
– Получаване на кръстоски между еърдейлтериер и ризеншнауцер. Кучетата, получени от това кръстосване, били с черен цвят и значително по-едри и злобни от еърдейлтериера.
– Получаване на кръстоски между ризеншнауцер и ротвайлер. Това кръстосване е дало животни с едър ръст, здрави кости и масивна мускулатура, с укрепнала нервна система и засилила се активно отбранителна реакция.
Част от получените приплоди унаследили масивността и едрия ръст на ротвайлера, а друга част били по-леки, по-сухи и подвижни – унаследявайки тези качества от еърдейлтериера. От ризеншнауцера всички кучета взели черния цвят и дългата груба козина. Работата продължила с развъждане на тези допълващи се типове "в себе си" и провеждане на строг индивидуален подбор по екстериорни и служебни качества. В началото били използвани няколко разплодника от породните групи московски водолаз и московски дог, които обаче не оказали влияние при формирането на новата порода.