ЧАУЧАУ

FCI №
205
Произход
Китай
Синоними
Chow-chow, Chinese Edible Dog, Lang kou, Hsiung kou, Kwantung Kou, Hei shet cou
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 48–56 см 43–51 см 48–56 см
46–51 см 46–51 см
тегло 20–25 кг 18–20 кг
История
Свидетел на възхода и падението на царе и империи, чаучау е роднина на примитивни шпицообразни кучета, преки потомци на вълкоподобните предци на домашното куче. Макар официално за негова родина да се сочи Китай, знае се, че първите кучета, дали началото на тази порода, са били разпространени и в Монголия, и по цяла Централна Азия. В древността те са били използвани като универсални кучета: пастири, за лов, за теглене на шейни, дори били угоявани, а месото им се считало за деликатес.
В Европа тези кучета попадат през 1860 г., когато 8 животни са внесени в Англия. През 1894 г. техните потомци са вписани в регистрите на британския Кенел клуб и породата получава името си, което според някои е производно от жаргонния израз chow chow, използван от моряците за означаване на разнообразните китайски стоки, които корабите пренасяли. Особено се засилва интересът към тези кучета след блестящата победа на шампиона Чоонъм Хонкуонг на изложбата Кръфт през 1936 г.
Интересна особеност на чаучау е неговият синьо-виолетов език. Дълго време се е смятало, че това е единствената порода с така оцветен език. Истината обаче е по-различна. Такъв език имат една друга порода – шарпей, и късокосместата разновидност на чаучау, наричана в английската литература шандог.
Условно съвременните чаучау могат да бъдат разделени на два типа. Единият – английски: кучетата са подобни на мечка, а другият – холандски: кучетата приличат повече на лъв.
Общ вид
Компактно, средно високо масивно куче със здрава мускулатура и тежки кости. При поглед отстрани задните крайници имат слабо изразено заъгляване, в резултат на което скакателните стави и метатарзусите се намират почти под тазобедрената става. Тази структура на задните крайници е причина за специфичната къса крачка, характерна за породата.