ХИН

FCI №
206
Произход
Япония
Синоними
Chin, Japan chin, Tchin, Japanese Chin, Japanese Spaniel, epagneul japonais
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст около 30 см
тегло 2–6 кг около 3 кг идеално 1,8–3,2 кг
История
Тясно е свързана с историята на китайските дворцови кучета от типа на пекинеза. Смята се, че някои от тях били изпратени като подарък на японския император от владетеля на Китай. Не може да се изключи и възможността предците на тези кучета да са пренесени в Япония от будистки монаси, разпространяващи своята религия. Според друга теория тези кучета били подарени на японския император през 732 г. от корейски дипломати. Във всеки случай заслугата за съхраняването на тази порода и днешния є вид принадлежи на Япония.
Свой дебют на европейската изложбена сцена японският хин прави през 1880 г., а сред почитателите му личат имената на Ротшилд, лейди Самюелсън и кралица Александра.
Първите внесени в Европа кучета били по-дребни от представителите на породата, които виждаме днес. Предполага се, че причината за това е вливането на кръв от английския тойспаниел.
Общ вид
Аристократично, елегантно и компактно куче. Главата е голяма, с големи изпъкнали, широко поставени очи. Тялото е с квадратен формат, с широки гърди и добре замускулено. Крайниците са прави, с нежни кости, покрити с по-дълга козина. Козината е дълга, права, с копринена структура. Оцветяването е бяло с черни или с червеникави петна с определен рисунък.