ФУКУОК

Произход
Индокитай
Синоними
Phu Quoc Dog
Размери и тегло
ръст 50–60 см
История
През 1890 г. д-р Фернан Досел, работещ във френските колонии край бреговете на Югоизточна Азия, открил на малкия остров Фу Куок недалеч от виетнамското и камбоджанското крайбрежие интересно и примитивно куче. На външен вид то било нещо средно между динго и немска овчарка. Той взел със себе си такова куче в Париж и публикувал материал във френското киноложко списание. Тази древна, примитивна порода от Индокитай е интересна с това, че на гърба си има гребен от косми, растящи в противоположна посока. Освен това кучетата имали и синьо-виолетов или петнист език както кръстоските на чаучау. Приликата между кучетата от Фу Куок и създадения в Южна Африка риджбек позволява да се предположи, че хотентотите и бушмените са се преселили от Югоизточна Азия в Африка, водейки със себе си кучето от Фу Куок, и там от него са създали хотентотското Шенси, родоначалник на родезийския риджбек.
Подобни полудиви кучета, отнасящи се към типа Шенси – със среден ръст, навита на кръг опашка и прави уши, били открити също и на о. Халмахера, а в южните области на Индия били открити кучета от типа Шенси с гребен по гърба, наричани от местното население "мха кон клаб".
Кучето от Фу Куок е със среден ръст, малки островърхи прави уши, кожни гънки по челото и къса твърда козина. Цветът му е риж с тъмно седло.