ФРИЗИЙСКО ВОДНО КУЧЕ

FCI №
221
Произход
Холандия
Синоними
Wetterhoun, Friesisches Lockenhaar, Frisian Water Dog, Dutch Spaniel, Otterhoun, Friesischer Wasserhund, Friesischer Wasserspaniel, Chien d’eau frison, Chien d’eau neerlandais
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст около 59 см около 55 см
тегло около 25 кг
История
Този холандски вариант на видровото гонче от Англия също бил създаден за лов на видри, които трябвало да открива и да убива. Още през ХVII в. хората от Фризландия в Холандия използвали предците на това куче, които най-вероятно били представители на голямата група стари европейски водни кучета. С намаляването и изчезването на видрите фризийското водно куче било преквалифицирано в лова на дребен дивеч. И то се справяло чудесно с новата задача, като освен това добре апортирало от суша и вода. В допълнение, за да не дискредитира "универсалната" кръв на своите предци, това куче било помощник във фермите и след подходящо обучение се превръщало в чудесен пазач.
Общ вид
Здраво, дори грубовато куче с екстравагантна водонепроницаема космена покривка. Главата е голяма и мощна. Тялото е широко и компактно, с квадратен формат. Козината е гъста, къдрава и равномерно покрива цялото тяло, като само по главата и предната страна на крайниците е къса и прилепнала. Оцветяването е монохромно черно или ливър (цвят на черен дроб) и петнисто.