ФРЕНСКИ БУЛДОГ

FCI №
101
Произход
Франция
Синоними
Bouledogue francais, French Bulldog, Franzоsische Bulldogge
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 25–35 см
тегло 8–14 кг до 12,7 кг 12,7 кг
10,9 кг
История
Освен популярната версия за английския произход на френския булдог, която го свързва с по-едрия му събрат, използван при популярните битки по арените в Англия, има и друга версия. Според нея характерните за френския булдог големи и прави уши със заоблени върхове са били присъщи и за испанския булдог от Бургос от 1625 г. и именно той е предшественикът на френската порода.
Първите кучета са внесени в Англия през 1893 г., а породата е регистрирана под името френски булдог в британския Кенел клуб през 1905 г.
Общ вид
Ниско, но масивно куче с тежки кости и големи прави уши. Главата е голяма и квадратна, с къса и широка муцуна. Очите са големи, широко поставени, с овална форма и тъмен цвят. Шията е къса, мощна и мускулеста. Гръдният кош е широк, дълбок, с добре извити ребра. Тялото е късо и закръглено. Гърбът е широк, прав и мускулест. Поясницата е къса и здрава, леко изпъкнала. Предните крайници са къси, прави и мускулести. Задните крайници са здрави и мускулести, по-дълги от предните. Опашката е права или навита. Козината е къса, права и гладка. Оцветяването може да бъде тигрово, жълто-кафяво (със или без бели петна), петнисто и бяло.