ФЛАНДЪРСКО БУВИЕ

FCI №
191
Произход
Франция/Белгия
Синоними
Bouvier des Flandres, Vlaamsche Koehond, Koehond, Vuilbaard, Flanders Bouvier, Toucheur de boeuf, Belgian Cattle Dog, Flamischer Treibhund
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 62–68 см идеално 66 см 62–68 см
59–65 см идеално 63,5 см 59–65 см
тегло 35–40 кг 35–40 кг
27–35 кг 27–35 кг
История
На пръв поглед това импозантно куче може да бъде объркано с ризеншнауцера и не е изключено далечните им предци да имат нещо общо помежду си. Като цяло кучетата, използвани при пашата на добитъка, били широко разпространени по цялата територия на Белгия и били твърде разнотипни. Едва през 1910 г. се намерили хора, които да насочат усилията си за възстановяване на фландърското куче. А качествата на това животно наистина заслужавали внимание. Използвали го като пастир на добитъка, пазач на имота и войник през годините на война. И за щастие фландърското бувие не последвало съдбата на други свои събратя от пастирските кучета на Белгия. Породата оцеляла и се радва на достатъчно голям интерес.
Общ вид
Общото впечатление е за мощно, компактно и мускулесто куче, което се подсилва от твърдата рошава козина с добре развит подкосъм. Главата е пропорционална на тялото. Черепната част е плоска и малко по-дълга, отколкото широка. Муцуната е широка, мощна и с права горна линия. Ушите са високо поставени, с триъгълна форма, много гъвкави и пропорционални на главата. Шията е здрава и добре замускулена. Гърдите са дълбоки, достигащи до лактите, с добре извити ребра, но не и с цилиндрична форма. Опашката се купира на втория или третия прешлен. Козината е груба и твърда, а подкосъмът е мек и гъст, осигурявайки надеждна защита на кучето във всеки период на годината. Оцветяването варира от светложълто-кафяво до черно, включително сол и пипер, сиво и тигрово.