УНГАРСКА ТВЪРДОКОСМЕСТА ВИЗЛА– FCI № 239

FCI №
239
Произход
Унгария
Синоними
Drotszoru Magyar Vizsla, Hungarian Wire-haired Pointer, Ungarischer Vorstehhund – drahthaarig, Braque hongrois à poil dur
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 58–65 см 54–61 см
тегло 22–30 кг
История
Тази порода е твърдокосмест вариант на познатата късокосместа унгарска визла. Смята се, че е получена вследствие на кръстосване на късокосмести визли с немски твърдокосмести птичари. Целта била да се получат кучета с универсални качества по подобие на немските твърдокосмести птичари, които да могат да се използват целогодишно независимо от температурата при лов в полето, гората и блатото.
Общ вид
Стройно и силно ловно куче с увиснали уши и твърда козина, която образува "брада" и "мустаци". Главата е пропорционална на тялото, с умерено изразен стоп. Муцуната е притъпена, с права горна линия. Задтилният издатък е слабо изразен. Устните са сухи и плътно прилепнали. Захапката е ножична. Очите са средно големи, с овална форма. Ушите са по-скоро големи, отколкото средно дълги, ниско поставени, увиснали. Носната гъба е голяма, с широко отворени ноздри. Шията е средно дълга, сравнително високо поставена, без кожни гънки. Гърдите са дълбоки и дълги, умерено широки. Гърбът е прав и мускулест. Поясницата е средно дълга. Крупата е мускулеста и леко наклонена. Височината при кръстеца е с 1–2 см по-малка, отколкото при холката. Опашката е сравнително ниско поставена и се купира, като се оставят 2/3 от нейната дължина. Крайниците са здрави, сухи, добре замускулени. Лапите са къси и закръглени, с добре прибрани пръсти. Козината е къса и груба, с дължина около 2 см по муцуната. По шията и тялото е дълга 3–4 см, твърда и прилепнала, а по крайниците – къса, твърда и гладко прилепнала. По лапите и между пръстите растат къси и сравнително меки косми. Оцветяването е монохромно – тъмнозлатистожълто-кафяво.