УНГАРСКА КЪСОКОСМЕСТА ВИЗЛА– FCI № 57

FCI №
57
Произход
Унгария
Синоними
Rovidszoru Magyar Vizsla, Hungarian Pointer Smoot, Ungarischer Vorstehhund – kurzhaarig, Braque hongrois à poil court
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 56–65 см 56–61 см 57–64 см
52–61 см 53–58,5 см 53–60 см
тегло 22–30 кг 20–30 кг
История
Визлата е националната порода унгарски птичар. Смята се, че нейните предци са местни гончета, които още през IХ в. били кръстосани с азиатски ловни кучета. Според някои съобщения в периода на царстването на династията на Арпадите (ХI–ХIV в.) визлите се използвали за лов със соколи и мрежи. В периода на османското владичество те се кръстосвали с турските ловни кучета, от които наследили тъмния жълто-кафяв цвят.
Създаването на съвременния тип на късокосместата визла започнало през ХVIII в. от селекционера Заи. Високите полеви качества на породата способствали за бързото є разпространение и във втората половина на ХIХ в. в някои линии била влята кръв от курцхаар – за подобряване на обонянието, апортировката и издръжливостта; от пойнтер – за подобряване на темперамента и олекотяване на типа; и от хановерски кръвоследник – заради способността за работа по кървава диря. Според някои сведения определена роля са играли и пуделоподобни кучета, наричани по това време руски или полски водолази.
Общ вид
Според стандарта на Еф Се И унгарската късокосместа визла е куче със среден ръст, елегантен вид, негруби, но здрави кости и умерено развита мускулатура. Темпераментът е уравновесен, движенията са леки и просторни. Главата е суха, задтилният издатък е слабо изразен. Ъгълът между линиите на черепа и муцуната е около 30–35°. Стопът е плавен. Муцуната е притъпена, с тънки устни, плътно прилепнали към челюстите. Носната гъба е закръглена, с тъмен жълто-кафяв цвят и широко отворени подвижни ноздри. Очите са средно големи и овални. Клепачите са сухи, плътно прилепнали. Цветът на очите е жълтеникавокафяв, малко по-тъмен от цвета на кучето. Ушите са ниско поставени, средно дълги, тънки, със заоблени краища, плътно прилепнали към главата. Тялото е добре развито и мускулесто. Гърдите са дълбоки и дълги. Холката е висока. Гърбът е прав. Опашката е сравнително ниско поставена, средно дебела. В спокойно състояние се отпуска надолу, а по време на движение се носи хоризонтално. Купира се до 1/3 от дължината.
Съвременната визла притежава остро обоняние, сигурна стойка и добра апортировка и с желание работи във вода и по кървава диря.