ТИБЕТСКИ ТЕРИЕР

FCI №
209
Произход
Тибет
Синоними
Dhoki Apso, Tibetan Terrier, Terrier du Tibet
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 35,5–40,5 см 38–40,5 см 35,6–40,6 см
малко по-ниско малко по-ниско малко по-ниско
тегло 9–11 кг
История
Независимо от името си това куче не е типичен териер. Наречено е така, защото общият му вид е сходен с общия вид на някои кучета от групата териери. Колкото до произхода му, той е отразен точно в името на породата, защото кучето наистина е създадено в района на Тибет, по-точно в Загубената долина, наречена така заради разрушения от едно земетресение през ХIV в. път, който водел до нея. В родината му наричали това животно "свещеното куче" и се отнасяли с него като с дете.
Интересът към породата бил запален от д-р Грейг, който развъждал и отглеждал тези кучета и дори получил няколко от тях като подарък от Далай Лама. Тибетският териер бил признат в Индия през 1920 г., а във Великобритания – през 1937 г. Първите кучета от породата били внесени в Съединените щати през 1956 г. и скоро спечелили много привърженици.
Общ вид
Средно голямо и силно куче с квадратен формат. Главата е средно дълга. Черепната част не е куполовидна, но не е и абсолютно плоска. Муцуната е масивна. Стопът е забележим, но не рязък. Носната гъба е черна. Очите са големи, широко поставени, тъмнокафяви, с тъмни клепачи. Ушите са увиснали, но не плътно прилепнали към главата, с V-образна форма, покрити с гъста и дълга козина. Шията е пропорционална на тялото и главата. Тялото е компактно, квадратно и силно. Гърбът е прав. Поясницата е леко изпъкнала. Опашката е средно дълга, високо поставена, покрита с дълги и гъсти косми. Носи се извита над гърба. Гръдният кош е дълбок, с добре извити ребра. Предните крайници са силни и прави при поглед отпред. Лапите са големи, плоски, с кръгла форма. Задните крайници са мускулести и малко по-дълги от предните. Бедрата са широки. Скакателните стави са умерено изразени. Лапите са както на предните крайници. Допъл-нителните пръсти се отстраняват. Козината е дълга, но не толкова, че да се влачи по земята. Покривните косми са нежни, но никога със структура като коприна или вълна. Могат да бъдат вълнисти или прави. Има добре развит подкосъм. Окраската включва всякакви цветове, както и комбинации от различни цветове.