СЪСЕКСКИ СПАНИЕЛ

Произход
Великобритания
Синоними
Sussex Spaniel
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 38–41 см 33–38 см идеално 38–41 см
тегло около 22 кг 16–20,5 кг около 23 кг
История
Тази порода е получила името си от английското графство Съсекс, където бил създаден първият и твърде важен за породата развъдник на мистър Фулър. В него се отглеждали кучетата с характерния цвят – наситено златист ливър (цвят на черен дроб). Типът се оформил сравнително рано и още през 1862 г. няколко представители на породата били показани на изложба в Кристъл палас.
За разлика от другите спаниели съсексът използва по време на работа звънливия си глас и това позволява на ловеца да разбере какъв е дивечът, който преследва.
Общ вид
Късокрако масивно куче с дълго тяло. Черепът е средно дълъг и широк. На дължина муцуната е приблизително 7,5 см, широка, с квадратен профил. Дължината на черепната част е по-голяма от тази на муцуната. Носната гъба е с цвят ливър, с добре развити ноздри. Устните са месести и висящи. Очите са големи, с цвят на лешник, с меко изражение. Ушите са сравнително ниско поставени, малко над външния ъгъл на очите, големи и увиснали. Шията е къса, здрава, с леко арковидна форма. Кожата е свободна, но не образува прекалено изразени гънки. Тялото е дълго, с дълбок и широк гръден кош. Гърбът и поясницата са дълги и много мускулести. Опашката е поставена ниско и се купира, като се оставят около 12–17 см. Предните крайници са къси и здрави, с тежки кости. Метакарпусите са много къси и широки. Лапите са големи и кръгли, покрити с къса козина между пръстите. Задните крайници са мускулести и здрави, с тежки кости. Заъгляването е адекватно на предните крайници. Лапите са подобни на тези на предните крайници. Козината е средно дълга, права или леко вълниста, но без тенденция за накъдряне. Ушите са покрити с дълга мека и вълниста козина. Единственият допустим цвят е наситено златист ливър.