СЛОВАШКИ ГРУБОКОСМЕСТ ГРИФОН

FCI №
320
Произход
Словакия
Синоними
Slovensky Hrubosrsty Stavac (ohar), Slovakian Pinting Griffon, Slowakischer Rauhhaariger Vorstehhund, Griffon d’arret slovaque
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 60–68 см
57–64 см
История
За нуждите на колективния лов на дребен дивеч било необходимо спокойно и послушно универсално куче, с чиято подготовка може да се справи дори неопитен ловец. Затова през 1960 г. започнала работата по създаването на словашкия твърдокосмест птичар. За родоначалници на породата били избрани късокосместият ваймарски птичар, немският дратхаар и чешкият фоусек. Много рядко се среща извън Словакия.
Общ вид
С правоъгълен формат, добре развити мускули и здрави кости. Опашката се купира, като се оставя половината от естествената є дължина. Козината е твърда и средно прилепнала. Образува немного изразени "вежди", "мустаци" и "бакенбарди". Окраската е подобна на цвета на ваймаранера, сребристо жълтеникаво-сива и може да бъде монохромна или петниста. Дългата мека и светла козина се счита за порок. Очите обикновено са по-светли от основното оцветяване и тъмният им цвят много се цени при тази порода.