РОТВАЙЛЕР

РОТВАЙЛЕР
FCI №
147
Произход
Германия
Синоними
Rottweiler, Metzgerhund
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 61–68 см 61–68,5 см 63–69 см
56–63 см 56–63,5 см 58–63,5 см
тегло 35–50 кг
История
Потомък на древни догообразни кучета, които придружавали римляните при походите им в Европа. Съвременната форма води произхода си от германския град Ротвайл, център на търговия с добитък. Там потомците на римските догове векове наред били използвани от местните хора като помощници при управлението на стадата говеда. И ако в миналото се отглеждали две разновидности на породата – по-едра и по-дребна, постепенно твърде едрите кучета, които хапели говедата високо по краката и с това разваляли качеството на месото, били изместени от по-леките им събратя. Така било създадено кучето помощник на месарите от Ротвайл, наричано в началото ротвайлско месарско куче.
Общ вид
Куче със среден и над среден ръст, набито, нито тромаво, нито леко, компактно и пропорционално свързано. Излъчва сила и подвижност.
Тип поведение

Самоуверено, спокойно и смело куче. Спокойният му поглед подсказва за добър характер.

Цвят

Черен, с добре разграничени наситено червено-кафяви петна по бузите, муцуната, долната част на врата, гърдите и краката, над очите и под основата на опашката.

Космена покривка

Средно дълга, гъста, твърда и гладка. По задните крака окосмяването е малко по-дълго. Има подкосъм, който не трябва да прозира през покривните косми.

Кожа, мускулатура и кости

Кожата е дебела и плътна. Мускулатурата – мощна и обемна. Костите са здрави, без да бъдат груби.

Глава

Средно дълга, с широк между ушите череп. Челото е умерено заоблено. Стопът и надочните дъги са добре изразени. Дължината на муцуната е
40 % от дължината на главата. Кожата по главата е опъната, но при съсредоточаване могат да се появят леки бръчки по челото. Стремежът е към кожа без бръчки. Устните са месести, плътно прилепнали, черни. Ъгълът на устата е затворен. Муцуната е масивна, с широка основа, умерено стесняваща се към носа. Носната гъба е добре развита, по-скоро широка, отколкото кръгла, със сравнително големи ноздри, черна на цвят.

Уши

Високо и широко поставени, средно големи, с триъгълна форма, висящи. При насочени напред и добре прилягащи уши черепът изглежда по-широк.

Очи

Средно големи, бадемовидни, с тъмнокафяв цвят. Клепачите са добре прилягащи.

Зъби

Силни и в пълен брой (42).

Шия

Умерено дълга, мускулеста и силна, леко арковидна в горната си част, без свободно висяща кожа.

Гърди

Широки и дълбоки, с добре извити ребра.

Холка

Широка и здрава.

Гръб

Прав, широк и здрав.

Поясница

Къса, мускулеста и широка.

Крупа

Средно дълга, широка и леко наклонена.

Корем

Стегнат, с почти права долна линия.

Предни крайници

С дълга, добре поставена лопатка, която образува ъгъл спрямо хоризонта около 45°. Рамото е добре развито и замускулено. Ъгълът при раменната става е около 115°. Метакарпусите са здрави и при движение – леко пружиниращи.

Задни крайници

С умерено дълго, силно замускулено и широко бедро. Скакателната става е здрава, с добре изразен ъгъл. Наклонът на тазовата кост е около 20–30°. Погледнати отзад, задните крайници са прави и не са близо поставени. Без допълнителни пръсти.

Лапи

Закръглени и сводести, с къси, черни и здрави нокти. Възглавничките са твърди и черни.

Опашка

Доскоро се купираше късо, до първи или втори прешлен, но след намесата на защитниците на животните бе приета поправка, според която опашката се оставя в естествения є вид.