ПУДЕЛ

ПУДЕЛ
FCI №
172
Произход
Франция
Синоними
Caniche de grande taille, Standard Poodle, Grosspudel, Konigspudel
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 45–58 см над 38 см над 38 см
тегло около 22 кг
Големият пудел трябва да бъде увеличено копие на средния пудел, съхранявайки същите
пропорции и общо впечатление.
История
Името на тази порода произлиза вероятно от немското Pfudel, Pfьtze – локва, блатце. Френското име сaniche е резултат от сливането на двете думи canard сhien – куче за лов на патици.
Изображения на пуделоподобно куче се срещат много често в европейската живопис и скулптура от ХIV и ХV в. Първото описание направил през 1555 г. Конрад Геснер, наричайки го "водно куче". Трудно е да се установи точният произход на тази немалка група кучета с къдрава или шнуроподобна козина. Общата, обединяваща отделните типове характеристика освен козината е подчертаната им любов към водата и затова дълги години сравнително разнотипни кучета, притежаващи тези характеристики, били наричани просто водни кучета.
Общ вид
Умно, внимателно, активно, хармонично, изпълнено с елегантност и достойнство куче. С танцуваща лека крачка, която не трябва да бъде плавна или дълга. Пуделът е известен със своята преданост, ум и привързаност към човека, което го превръща в особено приятен спътник.
Цвят

Черен, бял, кафяв, сив и цвят на праскова.

Кафявият

цвят трябва да бъде чист, достатъчно тъмен, равномерен, с топъл нюанс. Интензивността му не трябва да отслабва до бежово или до по-светъл оттенък. Козината не трябва да има и тъмнокестеняв цвят.

Сивият

цвят трябва да бъде еднотонен. Сивите оттенъци не трябва да се приближават нито към черния, нито към белия цвят.

Прасковеният

цвят (априкот) трябва да бъде еднотонен, да не напомня нито бежово, нито кремаво. Не трябва да се приближава към кестенявокафявия цвят или неговите оттенъци.

Пудел с къдрава козина

: Козината е много гъста, пищна, с руноподобна структура, добре завита, еластична и при натиск пружинира, възстановявайки формата си. Трябва да бъде плътна, равномерно гъста и изравнена по дължина. Твърдата, напомняща конски косми козина е нежелателна.

Пудел с шнуроподобна козина

: Много гъста козина с тънка и нежна структура, характерно сбита, образувайки многобройни тънки шнурчета, които трябва да бъдат с равна дължина и не по-къси от 20 см. Колкото по-дълги са шнурчетата, толкова по-високо се оценяват.

Кожа, мускулатура и кости

Кожата е еластична, без да образува гънки. Черните, кафявите, сивите и пуделите априкот трябва да имат кожа, пигментирана в тон с цвета на козината им. При белите пудели се предпочита сребристата кожа, която не бива да препятства възприемането на цвета на козината. При някои бели пудели се наблюдават отделни пигментирани петна не само по долната част на тялото, което се счита за недостатък. Общата пигментация се определя по местата, където трябва да бъде най-интензивна – ръбовете на клепачите, устните, носната гъба, венците, небцето, скроталната торбичка и стъпалните възглавнички. Пигментацията на тези участъци трябва да бъде черна при черните, белите и сивите и тъмнокафява при кафявите пудели. При пуделите априкот пигментацията трябва да бъде с еднаква интензивност и колкото е възможно по-тъмна – от тъмнокафяво до черно.

Глава

Главата не трябва да бъде нито прекалено тежка и масивна, нито прекалено лека. Скулптурата на черепа трябва леко да се усеща под тънката кожа. Дължината на главата трябва да бъде съвсем малко повече от 2/5 от височината на кучето при холката. Муцуната е солидна, елегантна и в никакъв случай заострена. Долният є контур трябва да се определя от контура на долната челюст, а не от долния край на горната челюст. Устните са умерено развити, средно дебели, по-скоро сухи. Горната се спуска над долната, без да виси. При черните, белите и сивите пудели устните са черни. При кафявите – кафяви, а при априкот – всякакъв оттенък от тъмнокафяво до черно. Ъглите на устата не трябва да бъдат силно изразени. Стопът е много слабо изразен. Ширината на черепната част е по-малка от половината на дължината на главата. Черепната кутия при поглед отгоре трябва да има овална изтеглена форма, а в профил – да е леко изпъкнала. Надочните дъги са умерено изразени, покрити с дълга козина. Челната бразда е широка между очите и се стеснява в посока към добре развития задтилен издатък. При пудела джудже задтилният издатък може да бъде малко по-малък.

Уши

Поставени на линията, идваща от върха на носа и минаваща под външния очен ъгъл. Достатъчно дълги, висят прилепнали към бузите, със закръглени краища. Покрити са с много дълга козина. Пудели, при които краищата на ушите не достигат до ъгъла на устните, не могат да получат отлична оценка.

Очи

Леко косо поставени, с бадемовидна форма и живо изражение. При черните, белите, сивите и пуделите априкот очите са черни или много тъмнокафяви, при кафявите пудели могат да бъдат тъмнокехлибарени.

Зъби

Здрави. Захапката е ножична.

Шия

На дължина е равна или малко по-къса от дължината на главата. Здрава, леко извита в горната си част, с овален разрез. Главата се носи високо и гордо. Кожата не образува гънки.

Гърди

Ширината на гърдите зад лопатките е равна на 2/3 от височината на гърдите (от гръдната кост до гръбначния стълб). Обиколката на гръдния кош, измерена зад лопатките, трябва да бъде най-малко 10 см повече от височината на кучето при холката.

Холка

Умерено развита.

Гръб

Къс, като не трябва да бъде нито изпъкнал, нито провиснал.

Поясница

Здрава и мускулеста.

Крупа

Закръглена, но не скосена.

Корем

Повдигнат, но не като при хрътките.

Предни крайници

Лопатките са косо поставени, мускулести, сключващи с раменната кост ъгъл от 90 до 110°. Дължината им е равна на дължината на раменните кости. Подрамената са абсолютно прави, успоредни, изящни, но с добра мускулатура и здрави кости. Височината от земята до лакътя е 5/9 от височината на кучето при холката. Метакарпусите са силни, но не масивни, в профил – почти отвесни.

Задни крайници

При поглед отзад – успоредни, с релефна, добре развита мускулатура. При поглед отстрани – със забележимо изразени ставни връзки. Метатарзусите са поставени вертикално.

Лапи

Сравнително малки, твърди, с формата на къс овал. Пръстите са силни, плътно прибрани, свързани с плавателна ципа, здраво стоящи на плътни и дебели възглавнички. Краищата им са извити към земята. При черните и сивите пудели ноктите са черни, при кафявите – кафяви или черни, при белите могат да имат всеки оттенък на естествения цвят до черно, но задължително пигментирани изцяло. При пуделите априкот ноктите имат от тъмнокафяв до черен цвят. Непигментираните (розови) нокти са недостатък при всеки тип оцветяване.

Опашка

Поставена доста високо, на нивото на поясницата. Купира се, като се оставя от 1/3 до 1/2 от естествената є дължина при къдравите пудели. Дългата опашка, при условие че се носи правилно, не е недостатък. Оставя се в естествената є дължина обикновено при пуделите с шнуроподобна козина.