ПОРТУГАЛСКО ВОДНО КУЧЕ

FCI №
37
Произход
Португалия
Синоними
Cao de Aqua Portugese, Portuguese Water Dog, Portuguese Fishing Dog, Portugiesischer Wasserhund, Chien d’eau portugais
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 50–57 см 51–58,5 см 50–57 см
43–52 см 43–53 см 43–52 см
тегло 19–25 кг 19–27,5 кг 19–25 кг
16–22 кг 16–22,7 кг 16–22 кг
По отношение на космената покривка породата има две разновидности:
Cao de Aqua de Pelo Ondulado – дългокосместа
Cao de Aqua de Pelo Encaradolado – къдравокосместа
История
В английскиговорещите страни наричат това куче още португалски риболовец (Portuguese Fishing Dog), изхождайки от първоначалното му предназначение. Някои специалисти търсят предците на водното куче още 700 г. пр. н. е. сред пастирските кучета на централноазиатските степи. Как е попаднало в Португалия, не е съвсем ясно. Според една от теориите готите и конфедерацията между германските племена пренесли тези кучета в Европа в района на днешните немски земи и те поставили началото на пудела. Други отишли на юг до Иберия и от техните кучета било създадено португалското водно куче. Сигурно е, че от векове португалските рибари използват кучетата да подгонват рибата към мрежите и да донасят падналите извън борда риби.
След известен период на затишие през 1930 г. д-р Васко Бенсуаде, риболовен магнат и любител на кучета, инициира възстановяването на породата. В резултат бива учреден клуб и се приема стандарт.
Общ вид
Средно голямо куче с характерен пуделоподобен косъм. Главата е здрава и широка, пропорционална на тялото, с умерен стоп. Ушите са поставени над линията на очите, с тънка и нежна кожа. Шията е права, къса и елегантно закръглена. Гърдите са дълбоки, с дълги и добре извити ребра. Гръбната линия е къса. Предните крайници са здрави и прави, с кљси, добре замускулени рамена. Задните крайници са силно замускулени, с умерено изразени ъгли. Оцветяването е бяло, черно или кафяво със или без бели петна.