ПОЛСКА НИЗИННА ОВЧАРКА

FCI №
251
Произход
Полша
Синоними
Polski Owczarek Nizinni, Polish Lowland Sheep Dog, Polnischer Niederungshutehund, Berger polonaisde plaine, Berger de vallee polonais, PON
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 43–52 см 45–50 см 43–52 см
40–46 см 42,5–47,5 см 40–46 см
тегло 15–20 кг
История
Смята се, че тази стара полска пастирска порода е възникнала при смесването на примитивния тип унгарско пули и дългокосместите пастирски кучета на хуните. Някои специалисти смятат, че тя представлява връзката между много от рунтавите съвременни пастирски кучета и пастирските кучета с шнуроподобен косъм от Древния изток. Безспорно е, че това куче е участвало в създаването на редица от твърдокосместите пастирски породи, включително Bearded Collie и Schapendoes.
Общ вид
Средно голямо, здраво, компактно и мускулесто куче с рунтава гъста козина. Главата е средно голяма и пропорционална на тялото. Черепът е умерено широк и леко изпъкнал. Ушите са умерено високо поставени, средно големи и висящи, прилепнали с предния си край към скулите. Поради рошавата козина по лицето и муцуната главата изглежда по-голяма, отколкото е всъщност. Носната гъба е широка, с добре отворени ноздри. Тялото е по-скоро удължено, отколкото квадратно. Гръдният кош е дълбок. Гърбът е прав и мускулест. Поясницата е широка. Предните крайници са прави и успоредни. Задните крайници са добре заъглени с широки и мускулести бедра. Скакателните стави са здрави. Опашката е средно високо поставена, на дължина достига под скакателните стави. Цялото тяло е покрито с дълга, рунтава, гъста и твърда козина. Допустимо е всякакво оцветяване.