ПОДХАЛАНСКА ОВЧАРКА

Произход
Полша
Синоними
Polski Owczarek Podhalanski, Owczarek Tatrazanski, Tatra Shepherd Dog, Liptak, Polish Mountain Dog, Polish Mountain Herder, Goralenhund, Tatrahund, Berger polonais de Podhale (Tatras)
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 65–70 см 60–65 см
тегло около 45 кг
История
Това куче е типичен представител на групата на белите молосови кучета. Очевидната морфологична идентичност със словашкия чувач, куваса и маремано-абруцкото пастирско куче насочва вниманието към техните общи предшественици. Известно е, че предците на всички съвременни молоси с бял цвят не са били монохромни. И в миналото в различните райони и различните автори са давали предпочитание на оцветени по различен начин кучета – от чисто бяло, през всички нюанси и разцветки до чисто черно. Подхаланската овчарка не прави изключение от това правило.
И досега това куче се използва като непоколебим защитник на стадата и верен страж на дома и имуществото на своя стопанин.
Общ вид
Едро и мощно куче с дълга, чисто бяла или кремава козина. Главата е масивна, с широк и леко заоблен череп. Муцуната е здрава, с месести, но прибрани устни. Ушите са поставени сравнително ниско, с V-образна форма, клепнали. Шията е немного дълга, здрава и мускулеста, със слаба арковидна извивка на горния профил. Гърбът е къс, прав и мускулест. Поясницата е широка и мускулеста, леко изпъкнала. Крупата е широка, мускулеста и леко заоблена. Гърдите са дълбоки и широки. Предните крайници са с груби кости, добре замускулени. Ъглите при раменната и лакътната става са леко отворени. Задните крайници са с широки и мускулести бедра и дълги подбедра. Метатарзусите са широки, здрави и почти отвесно поставени. Лапите са големи, с овална форма и плътно прибрани пръсти. Опашката стига до скакателната става и е покрита с дълги и твърди косми.