ПОДЕНКО ИБИЦЕНКО

FCI №
89
Произход
Испания
Синоними
Podenco Ibicenco de pelo corto, Ca Eivissencs, Ibizan Hound Short-haired, Charnique Balearic Dog,Chien de garenne des Baleares – poil court, Levrier des Baleares
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 66–72 см 60–67 см
тегло около 23 кг около 19 кг
История
Заедно с фараоновата хрътка това е една от най-старите породи кучета на Земята, чиито изображения са открити в гробници на династията Хемако, датирани между 3100 и 2700 г. пр. н. е. За разлика от грейхаунда поденко може да ловува като гонче, преследвайки дивеча по следа, и като типична хрътка, търсейки го с очи. Предполага се, че египетските догообразни кучета са участвали в установяването на типа, придавайки му физическа сила и мощ, а поради географската изолация, както и при фараоновото куче от Малта, породата е стигнала до нас почти непроменена. За особените му качества говори и фактът, че са открити нашийници с шипове, за които се смята, че са принадлежали на поденко от Ибица, редом със седла за слоновете от армията на Анибал.
Днес много кучета от тази порода се използват в испанската провинция Каталония, където се наричат Ca Eivissencs, и във Франция, където носят името Charnique.
Общ вид
Високо стройно куче с дълги прави уши. Главата е дълга и елегантна. Черепът е плосък, с изразен задтилен издатък. Стопът не е добре изразен, а муцуната е леко конвексна. Шията е мускулеста, с леко арковидна форма. Предните крайници са дълги, прави, с къса лопатка и достатъчно дълги, почти отвесни метакарпуси. Ребрата са дълги и гладки. Гърбът е прав. Опашката е дълга, тънка и ниско поставена. Задните крайници са сухи, мускулести, с умерено изразени ъгли. Козината е твърда, къса и гладко прилепнала. Оцветяването е бяло, кестеняво или комбинация от тези цветове.