ПЕРУАНСКО ГОЛО КУЧЕ

FCI №
310
Произход
Перу
Синоними
Oeuchua, Perro sin Pelo del Peru – Grande, Peruvian Hairless Dog – Big, Inca Orchid Moonflower Dog, Peruanischer Nackthund – Gross, Chien nu du Perou – grand
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 50–65 см
тегло 20–30 кг
История
Тази порода била открита от испанските завоеватели в Перу. Голите кучета били развъждани от инките и тъй като не обичали дневната светлина и слънчевите лъчи, били активни предимно нощем. Затова ги наричали "нощни цветя". Както при повечето голи кучета, за тях са характерни проблеми със зъбите и кожата, които са свързани с доминантния полулетален ген за липса на косми. Това е причината, поради която се отглежда преходна окосмена форма на голите кучета, тъй като в хомозиготна форма този ген причинява смъртта на зародиша.
Общ вид
Нежно куче с тънки кости и гладка, почти лишена от косъм кожа. Главата е средно дълга и представлява 38,5 % от височината при холката. Най-голямата ширина на главата е 1/2 от нейната дължина. Ушите са прави и нежни. Шията е дълга, мускулеста и се носи елегантно високо вдигната. Ъгълът при раменната става е около 100–110°. Задните крайници са с добре развита и еластична мускулатура. Ъгълът при тазобедрената става е 120°, а при коленната – около 130°. Тези кучета се движат с къси и бързи крачки. Кожата е гладка, мека и може да бъде оцветена по различен начин – едноцветно или в комбинация с розов фон.