ОСТРОКОСМЕСТ ТИБЕТСКИ МАСТИФ

Произход
Тибет
Синоними
Tibetan Kyi Apso, Bearded Tibetan Mastiff, Tibetan Bearded Dog
Размери и тегло
ръст 55–71 см тегло 32–51 кг
История
Тази млада порода има всъщност много древен произход, макар че става популярна в началото на 90-те години, когато Тейлър от Западна Вирджиния внася първите кучета в САЩ. Информацията за нея се появява още през 1937 г. Тогава в списанието на Американския кенел клуб е публикуван за първи път материал, описващ острокосместия тибетски дог.
Това куче се среща често край свещения връх Кайлаш, където работи като ловец и пастир на добитъка, който охранява от натрапници – хора, вълци и снежни леопарди.
Общ вид
Стройно и силно куче с остра козина и силно навита над гърба опашка. Главата е сравнително голяма, като тази визуална представа се подсилва от "веждите", "мустаците" и "брадата", които се образуват от по-дългата козина по лицето. Стопът е добре изразен. Ушите са сравнително високо поставени, клепнали, с V-образна форма. Тялото е плътно, силно, с дълбок и умерено широк гръден кош. Опашката е поставена високо и се носи силно навита над гърба. Крайниците са с масивни кости и силна мускулатура, със слабо изразени ъгли на ставните съчленения. Козината е дълга, гъста и права, с добре развит подкосъм. Най-често срещаното оцветяване е черно с кафяви подплащници и черно с бяло петно на гърдите, но се срещат също златисто, бяло и шоколадово.