НЮФАУНДЛЕНД

Произход
Канада
Синоними
Newfoundland, Neufundlаnder, Chien de Terre-Neuve
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст мин. 68 см мин. 71 см мин. 71 см
мин. 63 см мин. 66 см мин. 66 см
тегло 64–69 кг 59–68 кг 64–69 кг
50–54,5 кг 45–54,5 кг 50–54,5 кг
История
Този величествен гигант има дълга и все още недостатъчно ясна история. Произходът му сравнително точно може да се проследи до по-едрия тип на кучетата от Сейнт Джонс, които са преките му предшественици. Каква обаче невероятна смесица представляват самите те, може само да се гадае. Вероятно в жилите им тече кръвта на големите черни кучета на индианците беотук, които населявали острова преди идването на белите.
Съществуват няколко теории за произхода на нюфаундленда. Според едната той произхожда от големите пиренейски планински кучета и спаниели от северните части на Испания, които първите френски колонизатори донасят със себе си. Други смятат, че произходът на породата е чисто американски, и сочат за доказателство откритите едри кучешки кости в стари руини на Апалачите. Според трета теория типът се оформя благодарение на едрите догообразни кучета, които викингите на Лейф Ериксон донасят на острова преди десет века.
Какъвто и да е произходът на това великолепно куче, в момента то се радва на голяма популярност и много любители от цял свят отглеждат тези добродушни великани. Заради любовта им към водата някъде ги наричат водолази и това им качество позволява да бъдат използвани за спасяване на давещи се хора.
Общ вид
Голямо и мощно куче с груби кости. Главата е широка и масивна, а тялото – мускулесто. Гръдният кош е широк, с добре извити ребра. Шията е здрава. Горната линия на тялото е права. Гърбът е здрав и добре замускулен. Предните крайници са мощни и мускулести, с къси, широки и леко наклонени метакарпуси. Задните крайници са с широки мускулести бедра, къси подбедра и слабо изразени ъгли на ставните съчленения. Лапите са големи, с овална форма. Козината е средно дълга, като по шията, задната част на крайниците, корема и опашката е по-дълга и гъста. Има добре развит и плътен подкосъм. Оцветяването може да бъде черно, бронзово кафяво и бяло с черни петна.