НОРВЕЖКИ ЛУНДЕХУНД

FCI №
265
Произход
Норвегия
Синоними
Norsk Lundehund, Puffin Dog, Chien de macareux
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 35–38 см 32–35 см
тегло около 7 кг около 6 кг
История
Това шпицообразно куче дължи името си на птицата тупик (на норвежки – lunde), в чийто ненадминат ловец се е превърнало. Тази древна норвежка порода дълги години се използвала за лов на тупици. За тях е писал още през 1664 г. Ф. Негри, който наблюдавал как тези кучета ловко се промъкват през тесните скални цепнатини, ловят птиците с предните си лапи и носят в устата си техните яйца, като по този начин разнообразявали менюто на рибарите и техните семейства. За една нощ кучето можело да улови 70-80 птици. Освен това с пуха на тупиците рибарите пълнели своите възглавници.
Тежки дни за породата настъпили, когато от 1850 г. започнали да ловят птиците с мрежи, и лундехундът се оказал на границата на унищожението.
Удивителното при това куче е неговата анатомия. Лундехундът е изключително гъвкав. Той може да извие главата си назад на 180°, така че носът му да опре гърба. Предните крайници могат да се разперват встрани както ръцете на човека, а ушите да се свиват назад така, че в отвора им да не може да влезе вода или прах. Но най-интересно от всичко е устройството на лапите. На предните лапи има по 5 пръста с 3 стави и шести пръст с 2 стави. На задните крайници лапите имат поне по 6 пръста, при което 2 пръста имат по 2 стави и 3 пръста – по 3 стави. Смята се, че увеличеният брой на пръстите има голямо практическо значение, помагайки на кучето при движението му по тесните пътечки и цепнатини, като създават сигурна опора.
Общ вид
Лек шпиц, наподобяващ някои от по-дребните лайки.