НОВОГВИНЕЙСКО ПЕЕЩО КУЧЕ

Произход
Нова Гвинея
Синоними
New Guinea Singing Dog, Hallstrom Dog, New Guinea Yodeling Dog, New Guinea Dingo, Hallstromhund, Dingo de la Nouvelle Guinee, Chien de Hallstrom
Размери и тегло
ръст 35–40 см тегло около 10 кг
История
Тези примитивни кучета от типа на австралийското динго са се приспособили чудесно към разнообразния климат на о. Нова Гвинея и се справят без проблеми с изненадите, които природата им поднася. В родината си, където вече се срещат рядко, населяват най-разнообразен ландшафт – срещат се както в долините, така и в планинските райони. Името си тези кучета са получили от особения вой, който издават – звуци, които не приличат на гласа на никоя порода кучета и които не могат да бъдат постигнати и от най-надарените гончета.
Общ вид
Средно голямо куче, много близко на външен вид до динго. С прави уши и сравнително къса гладка козина. Притежават характерните черти на шпицообразните кучета Пария. С достатъчно широка в черепната част глава, гъвкаво и мускулесто тяло и средно дълга, добре окосмена опашка. Цветът е предимно в нюансите на рижото, със или без бели петна.