НЕМСКИ ДОГ

НЕМСКИ ДОГ
FCI №
235
Произход
Германия
Синоними
Deutsche Dogge, German Boarhund, Great Dane, Dane, German Mastiff, Dogue allemand, Grand danois
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст най-малко 80 см мин. 76 см мин. 76 см
най-малко 72 см мин. 71 см мин. 71 см
тегло 50–70 кг мин. 54 кг
мин. 46 кг
История
Древните молосови кучета, използвани за лов, охрана и като бойни животни, са сред предците на немския дог. В Средновековието в Германия са развъждали кучета от този тип, наричани Hatzruede, близки родственици на английските мастифи. От тях, от внесени от Англия мастифи и от ирландския вълкодав е създадена основата на днешния немски дог. Твърде бързо, това величествено куче намира много приятели. Един от най-известните е Ото фон Бисмарк със своя любим дог Тирас.
Общ вид
Аполон на кучешкия род. Обединява в себе си гордост, жизненост, мощ и елегантност. Дори в състояние на афект не показва нервност.
Тип поведение

Дружелюбен, любвеобилен и предан на стопанина, но недоверчив и сдържан към непознати.

Тигров

:
Основният цвят е светлозлатистожълт до наситено златист с черни напречни ивици. Колкото по-интензивен е основният цвят и колкото по-ярки са ивиците, толкова по-впечатляваща е окраската. Малки бели петна по гърдите и пръстите, както и светли очи и нокти са нежелателни.
Жълт
: Светлозлатист до наситено златно жълто, желателни са черна маска и черни нокти.

Син

: Цветът трябва да е стоманеносин, без всякакви примеси от жълто или черно. Допустими са по-светли очи и бели петна.

Черен

: Блестящо антрацитеночерен, с тъмни очи.

Петнист (Арлекин)

: основният цвят е чисто бял, за предпочитане без никакви нюанси, с разпръснати по цялото тяло блестящи черни петна с неправилна форма (допустими, макар и нежелателни са няколко сиви или кафеникави петна). Очите трябва да са тъмни, но се допускат и по-светли. Носната гъба е черна, но се допуска нос на петна. Мантийното оцветяване, при което черният цвят покрива като мантия цялото тяло и само шията, лапите и краят на опашката са бели, се оценява с черните догове.

Космена покривка

Космите са много къси, гъсти, лъскави и гладко прилепнали.

Глава

Издължена и тясна, с рязко изразен стоп. Челото и муцуната са паралелни помежду си. Надочните дъги са добре изразени. Дължината на муцуната и на черепната част е равна. Устните са добре развити и придават характерна ъгловата форма на муцуната. От всички страни главата трябва да изглежда ъгловата и да е пропорционална на общата структура на тялото.

Уши

Сравнително високо поставени, средно големи, клепнали, като предните им ръбове са разположени до бузите. В някои страни се купират.

Очи

Средно големи, кръгли, възможно най-тъмно оцветени, с жив и интелигентен израз.

Зъби

Големи, бели, с ножична захапка.

Шия

Високо поставена, дълга, суха и мускулеста, леко стесняваща се от гърдите към главата, с добре оформен преход към тила, без развити кожни гънки.

Гърди

Достатъчно широки и дълбоки, с овална форма, достигащи до лактите.

Холка

Добре развита и мускулеста.

Гръб

Прав, мускулест и здрав.

Поясница

Къса, мускулеста, леко заоблена.

Крупа

Широка и мускулеста.

Корем

Прибран, като образува красива извивка след прехода от гърдите.

Предни крайници

С дълга и косо поставена лопатка, сключваща прав ъгъл с раменната кост. Лакътят не е извит нито навън, нито навътре. Подрамото е право и мускулесто. Метакарпусът е широк и здрав, леко наклонен.

Задни крайници

С широки и мускулести бедра и дълги силни подбедра. Ъглите при ставните съчленения не трябва да са прекалено тъпи.

Лапи

С овална форма, къси пръсти и добре засводени. Ноктите са къси и възможно най-тъмно оцветени.

Опашка

Високо поставена. Достига до скакателните стави. Широка в основата си и постепенно изтъняваща към върха. В спокойно състояние се носи отпусната надолу, а при възбуда и в движение се повдига извита като сабя над продължението на гръбната линия, но не и над гърба.