НЕМСКИ ВАХТЕЛХУНД

FCI №
104
Произход
Германия
Синоними
немски спаниел, Deutscher Wachtelhund, German Spaniel, German Quail Dog, Chien d’oysel allemand, Epagneul allemand
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 46–50 см
40–45 см
тегло около 20 кг
История
Немският вахтелхунд е наследник на стария тип спаниели, някога широко използвани и развъждани във Великобритания и на континента, но впоследствие изчезнали. Той също бил застрашен от съдбата на своите предшественици, но през 1897 г. група ентусиасти се заели с възстановяването на породата. Сега немският спаниел е достатъчно популярен сред ловците в родината си, но продължава да бъде слабо известен извън нея.
Името му идва от немската дума Wachtel, която значи "пъдпъдък", и в буквален превод породата се нарича немски пъдпъдъчар, т. е. куче за лов на пъдпъдъци.
Общ вид
Ниско, но силно куче. Главата е здрава, като муцуната и черепът имат еднаква дължина. Ушите са високо поставени, дълги и висят, прилепнали към главата. Шията е мускулеста и силна. Тялото е продълговато, с дълбок и достатъчно широк гръден кош. Крайниците са здрави, мускулести, с добре изразени ъгли на ставните съчленения. Опашката се купира. Козината е дълга, плътна и вълниста. По муцуната, лицето и предната страна на крайниците е къса. Оцветяването е тъмнокафяво с бели петна по гърдите и лапите, бяло с кафяви петна, както и бяло, ситно изпръскано с бели петна.