МУДХОЛ

Произход
Индия
Синоними
Mudhol, Mudhol Hound
Размери и тегло
ръст 65–70 см 57–62 см тегло 22–28 кг за женските
История
Предци на тази индийска хрътка били арабски и персийски хрътки, които били разменяни като подаръци между индийските царе и управниците на Персия и Турция. По-късно била влята кръв и от грейхаунда. Историята разказва, че Шри Шримант Раджа Маложи Рао Горпаде подарил двойка кученца на крал Джордж V и понеже те идвали от Мудхол, кралят ги нарекъл мудхолхаунд.
До нас са стигнали и легендите за верните кучета на Чатрапати Шиваджи, които били погребани край него в гробницата му в Райгад, и за кучетата на Шахуджи Махарадж, които се били и убили тигъра, който нападнал краля.
През годините, когато в Мудхол, окръг Багалкот в Карнатака, управлявали Горпадите, започнала целенасочена селекция на породата, при която изпъкнало името на фамилията Чандрашива.
Общ вид
Главата е малка, с дълъг, гладък и умерено широк между ушите череп. Муцуната е дълга и заострена, със силни челюсти и ножична захапка. Очите са с овална форма, с тъмнокафяв или лешников цвят. Ушите са средно големи, триъгълни, нежни и много подвижни. Те са високо поставени и се държат плътно към главата, но се срещат и розовидни и полуправи уши. Шията е дълга, мускулеста, с елегантна арковидна форма. Тялото е мускулесто, с дълги и дълбоки гърди и широк гръб. Крайниците са мускулести. Предните са дълги и прави. Задните са с умерено широки бедра, дълги подбедра и къси метатарзуси. Лапите са умерено дълги, сводести, със здрави стъпални възглавнички. Опашката е дълга и е поставена на линията на гърба. Носи се леко извита. Козината е гладка, прилепнала и фина. Оцветяването е разнообразно, включително тигрово.