МЕКСИКАНСКО ГОЛО КУЧЕ

FCI №
234
Произход
Мексико
Синоними
Xoloitzcuintle, Mexican Hairless Dog, Mexikanischer Nackthund, Chien nu du Mexique
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 30–50 см
тегло варира в зависимост от височината
История
Както и другите голи кучета, това животно води произхода си от африканското голо куче, което попаднало в Южна Америка още през ХVII в. Ацтеките развъждали голите кучета и ги наричали "биче" (гол), използвайки ги да се топлят с тях в студените нощи, като играчки и най-важното – те имали особени функции в религиозните ритуали на индианците и били считани за свещени. Смятало се, че с тяхна помощ могат да се лекуват ревматизъм и други заболявания.
Общ вид
Първото, което веднага прави впечатление, е гладката и мека кожа, напълно или почти напълно лишена от косми. Само по върха на главата, дисталната част на крайниците и върха на опашката могат да се срещат редки косми. Трябва да се отбележи, че генетичната природа на "голотата" предполага отглеждането на окосмен вариант, междинна форма, без която не могат да се предадат гените за липса на косъм.
Тялото е хармонично, грациозно и леко удължено. Черепната част на главата е достатъчно широка, с плавен стоп. Муцуната не е прекалено заострена. Друга важна характеристика и белег за дегенерация е липсата на предкътници и на двете челюсти у тези кучета. Ушите са сравнително големи, тънки и нежни. Шията е високо поставена, с елегантен арковиден профил. При окраските се предпочита монохромното тъмно оцветяване: антрацитовочерно, сребристосиво-черно, сиво-рижо, ливър (цвят на черен дроб) и бронзово. Понякога се срещат кафяви или розови петна.