МАНЧЕСТЪРСКИ ТЕРИЕР

FCI №
71
Произход
Великобритания
Синоними
Manchester Terrier, Black and Tan Terrier, Rat Terrier, Terrier de Manchester
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 39–42 см 40–41 см
37–40 см 38 см
тегло 7,5–8 кг 5,5–10 кг
История
В зората на своята история манчестърският териер се славел като ненадминат унищожител на плъхове. Едно от тези дребни, но невероятно силни и пъргави кучета, наречено Били, поставило рекорд, убивайки 100 големи плъха за 6 минути и 35 секунди. Тези си качества породата дължи на своите предци, сред които изчезналият вече английски блекендтентериер и уипетът.
Забраната да се купират ушите на кучетата повлияла негативно върху популярността на породата, тъй като много от любителите не харесвали сравнително големите и тежки, клепнали уши на манчестърския териер.
Миниатюрната разновидност, наречена тойманчестърски териер, била любима на кралица Виктория.
Общ вид
Малко, стройно и компактно куче с елегантни форми. Главата е дълга и суха. Очите са тъмни на цвят и не са нито изпъкнали, нито хлътнали. Ушите са неголеми, с V-образна форма, висящи на хрущялите. В САЩ ушите се купират, за да се изправят. Предните крайници са прави, сухи и мускулести. Задните крайници са добре замускулени, с не особено изразени ъгли. Тялото е късо и мускулесто. Лапите са малки, с прибрани и сводести пръсти. Козината е къса, гладка и блестяща. Оцветяването е блестящо лаково черно с добре очертани подплащници в наситено махагонов или риж
цвят.