МАКЕНЗИ ХЪСКИ

Произход
Канада
Синоними
Mackenzie River Dog, Mackenzie River Huskie, Old Crow Dog, Ft. McPherson Dog, Arctic Red Dog, Porcupine River Dog, Hay River Dog
Размери и тегло
ръст 67,5–80 см тегло 32–57 кг
История
Има различни версии за произхода на това куче и повечето от тях се различават само в комбинацията на различните породи, които са участвали при формирането на неговия тип. Някои автори посочват, че това хъски представлява смес от кучета от типа на санбернара, нюфаундленда, мастифа и местни хъскита. Други смятат, че в жилите му тече кръвта на ескимоското куче, вълка, лабрадора, нюфаундленда и санбернара. В зависимост от региона, в който се отглеждат, кучетата често биват наричани по различен начин, но като цяло може да се приеме, че типът макензи хъски представлява най-голямото впрегатно куче от Канада.
Общ вид
Едро и мощно куче с дълбоки, но не широки гърди, дълги крайници и високо поставена, но не навита на колело опашка. Ушите са прави. На лицето има бяла или кремава маска. Очите са жълти или светлокафяви. Козината е мека и не излъчва характерната за кучетата миризма. Оцветяването е разнообразно.