КУВАС

FCI №
54
Произход
Унгария
Синоними
Kuvasz, Kuvaszok
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 65–75 см 71–76 см 71–75 см
60–70 см 66–71 см 66–70 см
тегло 40–52 кг 45–52 кг 40–52 кг
30–42 кг 32–41 кг 30–42 кг
История
Както и за другите едри молоси със стара история, за произхода на куваса и неговото име съществуват различни предположения. Някои специалисти вярват, че предците му са попаднали в Унгария през ХIII в. с куманите и са били сходни с турските пастирски кучета. Други смятат, че се е появил още през ХI в. с мигриращи кюрдски племена. Трети откриват пряка връзка между него и комондора. Четвърти твърдят, че корените му се крият в шумерската цивилизация и доказателство за това е името му, което те извеждат от шумерската дума Ku-assa, което означава "придружаващ конете". Има и становища, според които името му идва от турската дума kawasz, което значи "въоръжен пазач на покоите", или от арабската дума kawwasz, която значи "стрелец с лък".
Сигурно е обаче, че върха на славата си породата има през ХV в., когато крал Матиаш бил придружаван навсякъде поне от един кувас. Той използвал тези кучета освен като бодигардове и за лова на диви свине.
През последните години това отлично пастирско куче "работи" и в САЩ, където чудесно се справя със задачата да охранява стадата от хищници.
Общ вид
Едро работно куче с добре развити кости и мускули и чисто бял цвят. Дължината на главата е малко по-малка от половината на височината на кучето при холката, а ширината є е половината от нейната дължина. Стопът е добре изразен. Черепът е сравнително широк. Муцуната е права и не е заострена, с добре развита долна челюст. Носната гъба е голяма, черна, с добре отворени ноздри. Устните са черни, плътно прилепнали. Зъбите са добре развити, в комплект. Захапката е ножична, но се допуска и клещовидна. Очите са с бадемовидна форма и възможно по-тъмен цвят. Ушите са поставени на нивото на очите, с V-образна форма и леко закръглени върхове. Предният им край плътно прилепва към скулите. Шията е средно дълга, мускулеста, без кожни гънки. Гърбът е средно дълъг, прав и широк. Поясницата е къса и мускулеста. Крупата е добре замускулена и леко наклонена. Опашката е ниско поставена и на дължина достига до скакателните стави. Крайниците са със здрави кости и добре развита мускулатура, със сравнително слабо изразени ъгли при ставните съчленения. Козината е средно твърда, права или леко вълниста. Главата, муцуната, ушите и лапите са покрити с къса и гладка козина. По шията, задната страна на предните крайници, корема, бедрата и опашката расте дълга и гъста козина. Има добре развит подкосъм. Оцветяването е бяло и всеки друг цвят води до дисквалификация.