КИНГ ЧАРЛС СПАНИЕЛ– черно-кафяв – FCI № 128

FCI №
128
Произход
Великобритания
Синоними
King Charles Spaniel Black and Tan, English Toy Spaniel, King Charles Spaniel Schwarz-Loh, King Charles spaniel noir et feu
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 26–32 см
тегло 3,6–6,3 кг 3,6–6,3 кг 3,6–6,3 кг
История
В миналото групата на спаниелите била изключително разнотипна и в едно и също кучило е можело да бъдат открити едновременно кокер, спрингер и декоративен тойспаниел. С течение на времето любителите на джуджевидните породи започнали да развъждат и да отглеждат отделно най-дребните спаниели и постепенно обособили групата на английските тойспаниели. Някои смятат, че е твърде вероятно основата на породата да са поставили миниатюрни спаниели от Холандия, които били донесени от принц Уилям и кръстосани с дребните ловни спаниели от типа бленим. По-късно вероятно била влята кръвта на японския хин, пекинеза или други ориенталски декоративни кучета, които оформили характерната за тази порода глава.
Общ вид
Дребно и компактно куче. Главата е сравнително голяма, с добре закръглена черепна част. Очите са много големи, широко поставени. Ушите са дълги, поставени сравнително ниско, покрити с по-дълга козина. Предпочитана е леката презахапка, при което езикът не трябва да се вижда. Гърдите са широки и дълбоки. Гърбът е къс и прав. Предните крайници са къси и прави, а задните – мускулести, с добре развити колена. Ъглите са умерено изразени. Козината е дълга, права, с копринена структура, по-добре развита по ушите, крайниците и опашката. Оцветяването е лъскаво черно с кафяви подплащници.