КА ДЕ БЕСТИАР

FCI №
321
Произход
Испания
Синоними
пастирско куче от Майорка, Ca de Bestiar, Perro de Pastor Mallorquin, Majorca Sheepdog, Mallorca Schaferhund, Berger de Majorque
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст около 60 см
тегло около 30 кг
История
Породата е създадена на Балеарските острови и географската изолация, която произтича от този факт, е изиграла определена роля при оформянето на този тип пастирско куче. Притежаващо невероятно високи работни качества и подчертана устойчивост към изключително високите температури, пастирското куче от Майорка дълги години се развъжда не толкова с оглед на чистопородността, колкото за съхраняване и развиване на ползвателните му характеристики. То работи еднакво добре във фермата, на пасището и като куче за охрана. Като изхождат от всичко това, някои американски автори смятат, че породата би била твърде подходяща като кандидат за специалните програми на селскостопанското министерство на САЩ за кучета, охраняващи стадата, особено за горещите райони. Известен брой от тези кучета вече се използват в Бразилия с подобно предназначение.
Общ вид
Главата, особено при късокосместата разновидност, има формата на постепенно стесняващ се клин. Муцуната е слабо заострена, без да нарушава общите пропорции на главата, и завършва с черен нос. Ушите и опашката се оставят в естествения им вид и не се купират. Крайниците трябва да бъдат достатъчно дълги, като осигуряват достатъчно сила и устойчивост при широка крачка. В зависимост от дължината на козината се различават два типа – с къса (pelo corto) и с дълга (pelo largo), при които всъщност козината е със средна дължина. Оцветяването е монохромно – черно или тъмнотигрово.