КАТАЛОНСКО ПАСТИРСКО КУЧЕ

FCI №
87
Произход
Испания
Синоними
Perro de Pastor Catalan, Gos d’Atura, Gos d’Atura Cerda, Catalonian Sheepdog,Katalanischer Schaferhund, Chien de (berger) Catalogne
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 47–55 см
45–53 см
тегло около 18 кг
около 16 кг
Според дължината на космената покривка се дели на два типа: дългокосмест – pelo largo, и
гладкокосмест – pelo liso
Дългокосместият тип се нарича Gos d‚Atura Catalan, а късокосместият – Gos d‚Atura Cerda.
История
Произходът на това универсално леко пастирско куче от североизточните части на Испания се свързва с подобните нему пиренейски овчарки от Франция и с някои от примитивните твърдокосмести азиатски кучета. Приложението му е твърде широко – като пастир на овцете и говедата, като полицейско куче и като "свързочник" по време на война. Общителният му характер, съчетан с непретенциозността и неголемите му размери, го превръщат в идеално домашно куче, приятел на децата и безотказна "аларма".
Общ вид
Главата е голяма, но пропорционална на тялото. Черепът е добре оформен и здрав, с изразен стоп и здрава муцуна. Ушите са високо поставени и понякога се купират, за да се изправят. При дългокосместите кучета козината е вълниста и оформя на лицето характерните "вежди", "брада" и "мустаци". Късокосместият тип се среща по-рядко. Оцветяването може да бъде жълто-кафяво с черни върхове на космите, черно, черно с кафяви подплащници, сиво или тигрово.