ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР

ЙОРКШИРСКИ ТЕРИЕР
Произход
Великобритания
Синоними
Yorkshire Terrier, Terrier du Yorkshire
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 22–24 см
тегло до 3,5 кг
История
Предците на този импозантен представител на "висшето" кучешко общество не били със синя кръв. Напротив, тези пъргави, трудолюбиви и изключително смели кучета били помощници на бедните слоеве от населението при лова на дребен дивеч. И дребните им размери били необходими, за да може при нужда кучето да бъде скрито заедно с плячката в неголяма чанта. По-дребните екземпляри от този тип хората носели в джобовете на връхните си дрехи и били непреодолима преграда за сръчните пръсти на джебчиите.
Сред предците на йоркшира срещаме черно-кафявия английски териер, който е послужил за създаването на много породи териери. Там виждаме имената на две вече изчезнали породи: Paisley и Clydesdale Terrier. Тези кучета били сравнително едри за тесните жилища на простолюдието и това бил поводът да се създаде миниатюрна порода. По време на първата изложба в Бирмингам през 1860 г. съдиите слагали бели ръкавици, за да установят дали представените териери не били боядисани с оловен окис, боя за обувки или някакъв друг оцветител, за да получат характерния за породата цвят на косъма. Породата е утвърдена от британския Кенел клуб през 1886 г. и това отваря пътя є към световния изложбен ринг. Първият регистриран представител на породата се наричал Хадърсфийлд бен, тежал 5,5 кг и имал високи оценки от 74 изложби, като наред с това успешно участвал в състезания за лов на плъхове.
Общ вид
Малък дългокосмест териер със синьо-кафяв цвят и компактно хармонично тяло.
Тип поведение

Смело и енергично куче със силно чувство за собствено достойнство.

Цвят

Горната част на тялото от тилната кост до основата на опашката е покрита със стоманеносиньо седло без никакъв примес на бежово, светлокафяво, бронзово или черно. Космената покривка на опашката е с по-тъмен нюанс от тази на тялото. Обилната козина по гърдите е с наситен, блестящ, огненозлатист или бронзовокафяв цвят. Космите са най-тъмни в основата и постепенно изсветляват към върха. Ушите са покрити от козина с наситен свеж златисториж цвят.

Космена покривка

Качеството на козината е от изключителна важност. Козината е дълга, абсолютно права, коприненоподобна. По муцуната е много дълга.

Глава

Малка, като черепната част не е твърде изпъкнала или кръгла. Муцуната не е твърде дълга. Носната гъба е черна.

Уши

Малки, с V-образна форма, прави, немного раздалечени.

Очи

Средно големи, не са много изпъкнали, тъмни на цвят, с интелигентен израз. Клепачите са тъмни.

Зъби

Захапката е ножична или клещовидна.

Тяло

Пропорционално и много компактно. Гърбът е сравнително къс и прав.

Крайници

Прави и успоредни, добре заъглени.

Лапи

Кръгли, с черни нокти. Допълнителните пръсти се отстраняват.

Опашка

Купира се и се носи малко над линията на гърба.