ИТАЛИАНСКО ГОНЧЕ

Произход
Италия
Синоними
Segugio Italiano a Pelo forte, Italian Wire-haired Hound, Italienischer Laufhund – drahthaarig, Chien courant italien à poil dur
Размери и тегло
FCI АКС KC
ръст 52–58 см 52–59 см
48–56 см 48–56 см
тегло около 24 кг
История
Смята се, че тази много стара италианска порода е възникнала от смесването на келтските гончета с хръткоподобните кучета на финикийците, което се потвърждава от дългата муцуна, незабележимия стоп и стройното тяло. Сега това куче се използва с успех и е твърде популярно в лова на зайци и диви свине на разнообразен терен.
Общ вид
Главата е сравнително малка, с дълга и леко гърбава муцуна. Очите са малки, с бадемовидна форма и оцветени в различни нюанси на кафявото. Устните са месести, горната виси и определяйки профила на муцуната, покрива долната. Ушите са много големи, ниско поставени и висят навити. Шията е средно дълга, здрава и мускулеста. Гръдният кош е дълбок, умерено широк, стига до или малко под лактите. Гърбът е прав, мускулест и здрав. Поясницата е мускулеста и леко изпъкнала. Крупата е дълга, добре замускулена и леко наклонена. Предните и задните крайници са мускулести и успоредни. Опашката е сравнително ниско поставена и права, като в последната си трета може леко да се извие. Козината е твърда, средно дълга и по главата образува изразени "вежди" и "мустаци". Оцветяването е черно с кафяви подплащници и жълто-кафяво.