ИТАЛИАНСКИ ТВЪРДОКОСМЕСТ ПТИЧАР

FCI №
165
Произход
Италия
Синоними
Spinone Italiano, Italian Rough-сoated Pointer, Italian Coarse-haired Pointer, Italienischer Rauhhaariger Vorstehhund, Chien d’arret italien à poil dur
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 60–70 см 57,5–67,5 см 60–70 см
58–65 см 55–62,5 см 59–65 см
тегло 32–37 кг 34–39 кг
28–32 кг 29–34 кг
История
До края на XIX в. тази национална италианска порода е съществувала в две разновидности: дългокосместа и твърдокосместа. Дългокосместите грифони били получени при кръстосването на твърдокосмести италиански грифони с френския грифон на Буле, който бил много популярен и използван по онова време. Твърдокосместата разновидност първоначално била доста тежка и с не особено изявени ловни умения. И затова в нея била влята кръвта на немския дратхаар, от който грифоните спиноне получили доста ценни качества, като прецизно обоняние, издръжливост и любов към работата на блатен и водоплаващ дивеч. По-късно като подобрител бил използван и пойнтерът, чиято кръв облекчила масивната структура на грифоните и повишила скоростта на търсене.
Грифонът спиноне е едро, силно и издръжливо куче. Твърдата му гъста и леко вълниста козина го предпазва добре от нараняване и прави възможно използването му при всякакви климатични условия. Оцветяването е бяло, бяло с оранжеви петна, бяло с кафяви петна и кафявопетнисто. Апортирането е вродено. Характерен за него алюр е умереният галоп, а стилът на работа е подобен с този на италианския брак.