ИТАЛИАНСКИ БРАК

FCI №
202
Произход
Италия
Синоними
Bracco Italiano, Italian Pointer, Italienischer Kurzhaariger Vorstehhund, Braque italien
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 55–67 см
тегло 25–40 кг
Това е една от малкото породи континентални късокосмести птичари, съхранила се до наши дни в своя чист първичен вид. Някои италиански специалисти смятат, че италианският брак е най-старата порода, създадена още в края на ХV в., и че Италия е родина на късокосместите птичари. Други обаче са на мнение, че това куче се появява в Италия през първата половина на ХVI в., т. е. след създаването на староиспанския късокосмест птичар, и е било наречено Spagnola, което значи "испанска". А името брак било употребявано по това време в Италия само за гончетата.
Старият италиански брак бил широко разпространен в Италия и получил голяма популярност във Франция по времето на Луи ХII, когато посредством кръстосването на брака с гончета сенюбер била създадена породата "бяло кралско гонче", от която пък води началото си групата на съвременните вендейски гончета. В продължение на почти 300 години италианският брак бил тежко куче със сурова конституция, с голяма и тежка глава, силно развит задтилен издатък и рязък стоп. Ушите били дълги, навити като тръба, а шията – дебела, със свободна висяща кожа. Това куче очевидно имало достатъчно кръв от средновековните молосови кучета. Било издръжливо, с твърда стойка, но с немного добро обоняние и сравнително бавно търсене. Общо взето, то малко се отличавало от староиспанските и старонемските късокосмести птичари, докато през втората половина на ХIX в. не била влята пойнтерска кръв, която подобрила екстериора, олекотила телосложението и повишила както обонянието, така и бързината на търсене.
Съвременният италиански брак е силно, едро и добре сложено куче. Главата е голяма, със силно изразен задтилен издатък. Стопът е добре изразен. Муцуната е мощна, с лека гърбичка. Устните са месести, добре развити. Носната гъба е голяма, с широко отворени ноздри. Очите са с овална форма, тъмнокафяви или кафяви. Ушите са поставени на нивото на очите, дълги и широки. Козината е къса, тънка и плътно прилепнала. Най-често срещаните цветове са кафяв и кафявопетнист.