ИСЛАНДСКА ОВЧАРКА

FCI №
289
Произход
Исландия
Синоними
Iceland Sheepdog, Iceland Dog, Friaar Dog, Iceland Spitz, Islandspitz, Islandsk Farehund,Chien d’Islande, Chien islandais
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 30–40 см
тегло 10–15 кг
История
Това е един от най-старите представители на шпицовете. Името си дължи на о. Исландия, където бил пренесен от норвежците. Това куче е описано още през 1877 г. от д-р Фицингер, който го отделя от гренландското куче. Според него структурата на косъма на двете породи принципно се отличава. Породата е била застрашена от изчезване след избухване на епидемия от чума в началото на ХХ в. и е спасена благодарение на общите усилия на местни и британски любители. Днес това куче с пастирски и ловен инстинкт с успех може да се използва като домашен любимец.
Общ вид
Типичен компактен северен шпиц с прави уши и навита опашка. Форматът на тялото е правоъгълен. Главата е широка между ушите, с леко изпъкнал череп. Муцуната е къса, стесняваща се към носа. Скулите са плоски. Ушите са с триъгълна форма, прави и много подвижни. Шията е средно дълга и здрава. Тялото е здраво, с дълбоки гърди, заоблени ребра и къса широка крупа. Крайниците са прави, здрави и добре заъглени. Опашката е високо поставена, навита над гърба, с добре развит косъм. Козината е средно дълга до дълга, с добре развит подкосъм. Оцветяването е пшеничножълто, вълчосиво, черно с подплащници, със или без бели петна и черна маска.