ЗАПАДНОХАЙЛАНДСКИ БЯЛ ТЕРИЕР

ЗАПАДНОХАЙЛАНДСКИ БЯЛ ТЕРИЕР
Произход
Великобритания
Синоними
West Highland White Terrier, Poltalloch Terrier, Roseneath Terrier
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст около 28 см идеално 28 см около 28 см
идеално 25,5 см
тегло 6–8 кг
История
Този териер има общ произход с другите шотландски териери – скоч, кеърн, дендидинмънт. Редица автори смятат, че той е създаден в Poltalloch около 100 години преди да се появи за първи път на изложба. През 1916 г. полк. Малкълм от Poltalloch твърдял, че такива кучета били развъждани от баща му и от дядо му.
Първата поява на това куче на изложба била през 1907 г. в Лондон, а на следващата година породата била регистрирана от Американския кенел клуб.
Общ вид
Това е малък, но здрав и пъргав ловен териер. Главата е пропорционална на тялото, със средно големи, широко поставени очи. Формата им е бадемовидна и са оцветени в тъмнокафяво. Ушите са малки, широко поставени, остри и прави. Черепът е широк, малко по-дълъг от муцуната и леко изпъкнал между ушите. Стопът е добре изразен. Муцуната е мощна, постепенно изтъняваща към носа, който е голям и черен. Зъбите са големи за размера на кучето. Захапката е ножична. Шията е пропорционална и мускулеста. Горната линия е права. Тялото е компактно, с дълги и добре извити ребра. Гръдният кош е много дълбок и широк пропорционално на големината на кучето. Поясницата е къса, широка и здрава. Опашката е сравнително къса и когато се повдигне нагоре, не бива да бъде по-високо от върха на черепа. Покрита е с твърди и прави косми. Никога не се купира. Предните крайници са мускулести, сравнително къси, със здрави кости. Лапите им са по-големи от лапите на задните крайници, кръгли и здрави. Задните крайници са много мускулести и добре заъглени. Козината е права и твърда, дълга около 5 см. Малко по-къса е козината върху шията и рамената. Оцветяването, както подсказва името на породата, трябва да бъде бяло.