ДАКЕЛ– заешки

FCI №
148
Произход
Германия
Синоними
Dachshund, Teckel, Dackel-Kaninchen
Размери и тегло
FCI АКС КС
гръдна
обиколка до 30 см
тегло до 3,5 кг
Общ вид
Ниско късокрако куче с дълго, компактно и замускулено тяло. Главата се носи изправена гордо и предизвикателно. С приятелско изражение. Въпреки късите си крайници не е тромаво или непохватно.
Тип поведение

С уравновесен темперамент, без да е страхливо или агресивно, със силно развит ловен инстинкт.

Монохромен

– Червеникав, жълто-червен, жълт, както и всички тези цветове със или без примеси на черни косми. Предпочитат се чистият цвят, както и червеникавият в сравнение с жълто-червения или жълтия. Белият цвят е нежелателен, но се допуска под формата на неголеми петна.

Двуцветен

– Наситено черен или кафяв и всеки от тях с рижи или жълти петна над очите, отстрани на муцуната, по гушата, от вътрешната страна на ушите, по гърдите, от вътрешната страна на краката, около ануса и от там – до почти половината на долната част на опашката. Ноктите и носът при черните кучета са черни, а при кафявите – кафяви. Допускат се малки бели петна, но са нежелани.

Арлекин (тигров)

– Основният цвят е винаги тъмен (черен, червен или сив). Предпочитат се светли петна с неправилна форма, които не трябва да са големи. Цветът на тигровия дакел е червеникав или жълтеникав, прошарен с тъмни ивици.

Космена покривка

При заешкия дакел съществуват 3 варианта – късокосмест, дългокосмест и твърдокосмест.

Кожа, мускулатура и кости

Кожата е добре прилепнала, мускулатурата е добре развита, а костите – здрави.

Глава

Гледана отгоре и отстрани, е удължена и пропорционална, постепенно стеснявайки се към върха на носа, без да е остра. Черепната част е плоска. Надочните дъги са изпъкнали. Стопът е плавен. Ноздрите са добре развити. Устните са твърди и добре прилепнали.

Уши

Високо поставени, средно големи и закръглени. Не са тесни, нито островърхи, добре подвижни. Вътрешният им ръб прилепва добре към бузата.

Очи

Средно големи, с овална форма, разположени симетрично, ясни и приветливи. Винаги блестящи независимо от цвета на козината, от червеникавокафяви до черно-кафяви. При арлекините (тигровите) се предпочита очите да не са стъкловидни, перлени или рибешки, макар че са допустими.

Зъби

42 на брой, силни и отлично прилепващи помежду си. Ножичната захапка се предпочита пред клещовидната.

Шия

Достатъчно дълга и мускулеста, леко извита от горната страна, с плътно прилепнала кожа. Стойката е естествено изправена.

Гърди

Погледнат отпред, гръдният кош е овален, а отгоре и отстрани има голям обем. Ребрата са леко насочени назад. С добре развита гръдна кост, която е толкова изпъкнала, че оформя отстрани леко очертани вдлъбнатини.

Холка

Добре развита.

Гръб

Прав и леко наклонен назад.

Поясница

Добре замускулена, съразмерно дълга.

Крупа

Леко наклонена.

Корем

Леко прибран.

Предни крайници

Със силно развита мускулатура и правилни ъгли. При поглед отпред са сухи и прави, с добре развити кости и насочени напред лапи. Лопатките са дълги, косо поставени, плътно прилепнали към гръдния кош. Разположението на лактите не е нито навътре, нито навън. Подрамената са къси, но с такава дължина, при която височината от пода до най-ниската точка на гърдите да е 1/3 от височината при холката. Трябва да бъдат възможно най-прави. Метакарпусите в профил не трябва да са нито прекалено прави, нито много наклонени.

Задни крайници

С добре развита мускулатура, пропорционални на предните. При поглед отзад – прави и успоредни. Бедрата са достатъчно дълги и мускулести. Коленната става е широка, силна, с изразен ъгъл. Подбедрата не трябва да са прекалено къси, сключват прав ъгъл с бедрата и са силно замускулени. Скакателните стави са здрави и правилно заъглени. Метатарзусите са сравнително дълги и леко наклонени.

Лапи

Предните лапи са с 5 плътно прибрани пръста, засводени, със здрави възглавнички и силни къси нокти. Задните лапи са с 4 плътно прибрани и засводени пръста.

Опашка

Немного високо поставена. Явява се естествено продължение на линията на гърба. Допуска се незначителна извивка в последната трета от дължината є.