ГРЕЙХАУНД/АНГЛИЙСКА ХРЪТКА

FCI №
158
Произход
Великобритания
Синоними
Greyhound, Englischer Windhund, Levrier anglais
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 71–76 см 71–76 см 68–71 см 68–71 см
тегло около 30 кг 29,5–32 кг
27–29,5 кг
История
Първите сведения за предците на грейхаунда идват от гробницата в Амтен в долината на Нил, която египтолозите отнасят към IV династия (2900-2751 г. пр. н. е.). Там са изобразени подобни на грейхаунда хрътки с навити опашки, които участват в няколко ловни сцени. Произходът на името на породата все още не е точно установен. Някои смятат, че то произлиза от graius, което значи гръцки, други го свързват със старите британски думи grech или greg, което значи куче. Според трети името е свързано с най-разпространения някога цвят в породата – gray (сив).
Кучета от този тип са развъждани в Англия много отдавна. Първото свидетелство за това е един ръкопис от IХ в., на който е изобразен Елфрик – дук на Мерсия, с ловни грейхаунди.
Според лорд Орфорд, селекционер от ХVIII в., в грейхаунда била впръскана кръвта на булдога, шотландския диърхаунд, лърчъра и италианската хрътка. Векове наред породата била използвана за лов на едър дивеч – елени и вълци. Но след унищожаването на вълците на острова и намаляването на елените грейхаундът бил "преквалифициран" като "спортист". Сега това е най-бързото куче и редовно участва в надбягванията с хрътки, които са много популярни във Великобритания и печелят все повече привърженици по света.
Общ вид
Главата е дълга и суха, със слабо изразен стоп. Ушите са малки и нежни и се носят свити назад, полуправи. Очите са тъмни, с интелигентно излъчване. Шията е дълга, мускулеста, без кожни гънки, леко арковидна. Предните крайници са абсолютно прави, със здрави метакарпуси. Гръдният кош е дълбок. Гърбът е мускулест и широк. Поясницата е мускулеста и изпъкнала. Задните крайници са дълги, много мускулести и мощни, с добре изразени ъгли. Лапите са твърди, с прибрани пръсти, по-скоро издължени, отколкото овални. Опашката е дълга и нежна, леко извита в края. Козината е къса и гладка. Оцветяването е разнообразно.