ВОЛПИНО ИТАЛИАНО

FCI №
195
Произход
Италия
Синоними
италиански шпиц, италианска лисичка, Volpino Italiano, Volpino di Firenze, Cane del Quirinale,Italian Spitz, Italienischer Spitz, Spitz Italien
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 28 см
тегло до 4,5 кг
История
Произходът на тази порода, както и на цялата група шпицове е свързан с най-старата история на човечеството. Кучетата с остри прави уши и заострена муцуна са най-старите спътници на човешката цивилизация и се явяват преки потомци на дивите вълкоподобни форми, одомашнени от хората. Животни от този тип са били разпространени в цяла Европа и кости от такива дребни остромуцунести кученца описва и в България известният наш археолог Рафаил Попов. Вероятно подобна разновидност е поставила основата на волпино италиано и трябва да се пренебрегне навика всички шпицообразни кучета от този тип да се отнасят към немските шпицове.
Общ вид
Дребно, компактно, пищно окосмено кученце, много наподобяващо по вид малкия немски шпиц и заради приликата му и с лисицата е наречено волпино (лисичка). Главата е неголяма, с леко закръглена черепна част. Муцуната е къса и заострена. Подчертава се, че волпино не трябва да прилича на тойспаниела. Очите са големи, закръглени и тъмно пигментирани. Ушите са малки, прави, с триъгълна форма. Козината по цялото тяло е дълга и гъста. Най-често се среща белият цвят, но могат да се видят също жълто-кафяви, черни и сребристо-сиви волпино.
Независимо от дребния си ръст това куче е чудесен пазач, винаги нащрек и готово да предупреди за появата на непознат.