БУРБОНСКИ БРАК

FCI №
179
Произход
Франция
Синоними
Braque du Bourbonnais, Bourbonnais Pointer,
Bourbonnais Vorstehhund
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст 55–58 см
тегло 18–24 кг
Тази порода се счита за една от най-ранните разновидности на старотипния френски брак. Нейна отличителна особеност е вродената липса на опашка. Кученцата се раждат без или със силно скъсени опашки, достигащи на дължина 8–10 см при възрастните животни. В стремежа си да закрепят този признак много селекционери унищожават кученцата, родени с опашки, което силно намалява числеността на популацията и води до принудително използване на тесен инбридинг.
Бурбонският брак е куче със среден ръст. Главата е удължена, пропорционална на тялото. Носната гъба е голяма, с кафяв или светлокафяв цвят. Устните са месести и увиснали. Ушите са ниско поставени, нешироки и висейки, образуват гънки. Шията е къса и мускулеста. Гърбът е широк и дълъг. Поясницата е къса, а крупата – закръглена. Козината е къса и гъста. Оцветяването е бяло или светлокафяво, понякога с риж оттенък, с не особено ярки кафяви петна.
Това куче има силно обоняние и сигурна стойка и се отличава от другите френски бракове с изключителното си послушание, като им отстъпва в бързината на търсене.