БРОХОЛМЕР

FCI №
315
Произход
Дания
Синоними
датски дог, датски мастиф, Broholmer, Frederik VII’s dog, Jagersprisdog, Danish Mastiff,Chien de Broholm, Altdanische Dogge
Размери и тегло
FCI АКС КС
ръст около 70 см тегло 50–60 кг
История
Някои автори смятат, че брохолмерът е пряк наследник на английския мастиф и на местни догообразни кучета, внесени по-рано от Германия. Последните изследвания обаче показват, че молосови кучета са били познати в скандинавските страни много отдавна. В едно викингско селище в Дания археолозите открили скелет на куче, което се отнасяло към едрите мастифи. Тази и други подобни находки, както и произходът на шведския далбохунд дават основание да се смята, че корените на брохолмера се крият доста по-назад в историята и потомците именно на тези стари датски мастифи са се смесили по-късно с договете от Германия и Англия. В една датска книга от 1880 г. е отбелязано, че брохолмерът бил много популярен в Дания и улиците в Копенхаген били пълни с тези кучета. Кралят на Дания Фредерик бил голям привърженик на породата и едно от любимите му кучета Tyrk, след като починало, било препарирано и поставено в зоологическия музей на Копенхаген. Породата била призната от Датското ловно общество през 1887 г.
Общ вид
Високо и мощно късокосместо куче. Главата е голяма и широка, с къса и мощна муцуна. Устните са месести и висящи. Кожата по главата и шията е свободна и образува достатъчно изразени гънки. Гърдите са мощни, широки и дълбоки. Горната линия е дълга и завършва с леко наклонената крупа. Опашката е високо поставена и дълга. Крайниците са стройни, със здрави кости и силна мускулатура. Ъглите при ставните съчленения са умерено изразени. Козината е къса, гъста и твърда. Оцветяването е светложълто с черен нос и маска, кафеникавожълто с черен нос и по-тъмни оттенъци, черно с бели петна по гърдите, лапите и върха на опашката.