БИГЪЛ

FCI №
161
Произход
Великобритания
Синоними
Beagle
Размери и тегло
FCI AKC KC
ръст 33–41 см два типа: 33–40 см
1. до 33 см 2. до 38 см
тегло около 17 кг
История
Векове наред предците на този най-дребен представител на гончетата се използвали предимно за лов на зайци. Те били кръстоски на келтските гончета с дребни френски и английски гончета и вероятно по-късно била добавена кръвта на хариера. Дребните кучета били особено удобни, тъй като ловците ги носели в кожени торби, вързани за седлата на конете, и когато едрите гончета се изморели при дълго преследване, на помощ идвали малките бигъли. Ловците ги вадели от кожените торби и ги пускали по следата да преследват дивеча с пресни сили.
Произходът на името не е напълно ясен, но някои предполагат, че то означава "най-малкото от гончетата".
Освен с отличните си ловни качества бигълът се слави и като едно от рядко боледуващите кучета и затова се използва с огромен успех като лабораторно животно.
Общ вид
Дребно, компактно и силно за размерите си куче. Главата е умерено дълга, с леко заоблена черепна част. Муцуната е широка и силна, с добре развити устни. Ушите са високо поставени, сравнително дълги, със заоблени върхове, висящи. Стопът е добре изразен. Шията е добре развита, с леко арковидна форма и слабо изразени кожни гънки в областта на гърлото. Гръдният кош е умерено широк и дълбок до лакътната става. Горната линия е права. Предните крайници са прави, мускулести, със здрави кости и умерено изразени ъгли. Метакарпусите са къси, поставени вертикално. Задните крайници са с широки мускулести бедра, умерено изразени скакателни стави и леко наклонени метатарзуси. Опашката е високо поставена и носена. Козината е твърда, къса и гладка. Само по опашката е малко по-дълга. Окраската включва всички цветове, характерни за гончетата.